Ontslag verwerken bij baanverlies is essentieel

Het verlies van je baan heeft veel meer impact dan je misschien denkt. Je verliest niet alleen je inkomen en collega’s maar ook de structuur en het ritme in je leven. En je moet ineens weer gaan solliciteren.  Voordat je met vertrouwen en energie de arbeidsmarkt op kunt, zul je echter eerst je ontslag moeten verwerken.

Help, ik wordt ontslagen!

Het is aan de orde van de dag, faillissementen, inkrimpingen, massa ontslagen. Nederland telt inmiddels bijna 700.000 werklozen*! In tijden van crisis komen werknemers in grote aantallen op straat te staan en bieden ‘vaste contracten’ geen enkele garantie meer op behoud van werk. Werkgevers nemen vrijwel niemand meer aan en proberen het aantal ‘vaste’ werknemers zo klein mogelijk te maken en te houden. Flexibele arbeidscontracten, ‘nul-uren contracten’ en stagebanen zijn het gevolg.

Verliezen van je baan heeft veel impact

gras-druppel-2Als je je baan verliest, verlies je meer dan alleen een vast inkomen. Werk geeft houvast, structuur, aanzien, contact met anderen, zelfontwikkeling. En vaak halen mensen hun gevoel van eigenwaarde voor een groot deel uit hun werk. Dan is er niets zo vervelend als de vraag ‘goh wat doe jij’? op een feestje of bijeenkomst met veel mensen. Er is een gevoel van schaamte, van mislukking en onzekerheid. En precies dit soort gevoelens zitten je in de weg als je op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Eerst het ontslag verwerken en dan pas verder…

Voordat je überhaupt weer met energie, plezier en zelfvertrouwen op zoek gaat naar die nieuwe functie, moet je allereerst je ontslag verwerken. Ook al ben je ontslagen in het kader van een reorganisatie én niet de enige van het bedrijf die afscheid moest nemen, je zult tijd nodig hebben om het echt achter je te laten. Het een plek te geven, zogezegd. bureau beeker besteedt veel aandacht aan het verwerkingsproces bij ontslag. Voordat je op een rationele manier kunt aankijken tegen het verlies van je baan, moet je eerst boosheid, verdriet of frustratie mogen voelen. Dan pas kun je weer verder. En wanneer je in een sollicitatiegesprek vragen moet beantwoorden over het einde van je vorige dienstverband kun je dit op een rationele manier doen.

Begin met ‘wat wil ik?’

Nu de banen absoluut niet meer voor het oprapen liggen en 70% van het beperkte aantal vacatures wordt gevuld via netwerken en open sollicitaties is het zaak goed te weten wat je wilt. De kans dat je via netwerken of een ‘open’ sollicitatie een nieuwe baan vindt is namelijk groter dan het reageren op een vacature. Als die perfecte vacature voorbij komt, ben je niet de enige die reageert. In deze tijd concurreer je vaak met 300 anderen! Weten wat je wilt en gericht gaan netwerken is de oplossing.
bureau beeker gaat samen met jou uitzoeken waar je kwaliteiten liggen, wat je ambities zijn, en waar je energie van krijgt. Als je al langere tijd deelneemt aan het arbeidsproces ben je het zicht hierop vaak kwijt. Door middel van allerlei gerichte oefeningen ontdek je weer wat je wilt en kun je een nieuwe koers uitzetten.

Lees meer over loopbaanbegeleiding bij bureau beeker.

* cijfers mei 2014, bron CBS